Kinunia18: hej mam takie zadanie a nie umiem go rozwiązać.. szczerze to moja sorka od matmy się
nawet na nim wyłożyła.. może ktoś z Was mi pomoże

Przekątna prawidłowego graniastosłupa czworokątnego ma długość 9cm. , a pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa wynosi 144cm
2. Wyznacz długość boku podstawy i krawędzi
bocznej.
25 wrz 21:41
Jakub: Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat (zobacz
971).
Wzór na przekątną kwadratu to (zobacz
854) d=a
√2
a
√2=9
a = 9/
√2
a = 9
√2/2 <- po usunięciu niewymierności z mianownika
Pole powierzchni w tym graniastosłupie to dwa kwadraty (o polu a
2) i cztery prostokąty
(o polu aH)
P
b = 2a
2 + 4aH
144 = 2(9
√2/2)
2 + 4 (9
√2/2)H
Z tego równania wyliczysz H.
25 wrz 21:51
kinunia18: hm.. no ale w tym zadaniu nie przekątna podstawy wynosi 9cm ale przekątna całego
graniastosłupa.. więc trzeba ten prostokąt tak jakby wykroić i tam można z tw.
Pitagorasa próbować wyliczyc boki <tam jest niewiadoma przekątna z a i wysokość> no i
mamy rownanie H
2 + 2 razy a
2 = 81 . nastepnie pisze sobie wzór na Pc i podstawiam pod
Pc 144 i mam dwa równania. i można je niby połączyć i liczyć. problem że tego równania
nie umiem rozwiązać. a wygląda ono tak:
H
2 + 2 razy a
2 = 81
2ah + a
2 =72
jak
25 wrz 22:19
Jakub: 
ale sobie uprościłem zadanie, no to jeszcze raz
trzeba rozwiązać układ równań
H
2 + 2a
2 = 81
2aH + a
2 = 72
H
2 = 81-2a
2
2aH = 72-a
2 <- podnoszę obustronnie do kwadratu
H
2 = 81-2a
2
4a
2H
2 = (72-a
2)
2 <- wstawiam za H
2
4a
2(81-2a
2) = (72-a
2)
2
dla uproszczenia wprowadzam zmienną pomocniczą t=a
2
4t(81-2t) = (72-t)
2 <-uprość
dalej to równanie kwadratowe trochę liczenie, to już tobie zostawiam
podobne równania ze zmienną pomocniczą
1388 1389
25 wrz 22:31
kinunia18: dzięki

ale się poddałam w końcu.. delta mi ujemna wychodzi w równaniu , w zadaniu tym i
poprzednim wiec nie wiem co jest.. może cos mi padło juz na głowe heh.
25 wrz 22:39
Jakub: W poprzednim zadaniu nie ma delty, jak podniesiesz do kwadratu i odejmiesz stronami to
się skracają x2 i h2 i już masz równanie bez kwadratów
25 wrz 22:45