uzasadni,że podana funkcja jest monotoniczna
Tomek: Uzasadni,że podana funkcja jest monotoniczna na wskazanym zbiorze:
roz.
zał.x
1=x
2=0
f(1
1)=f(2
2)
dla zbioru(o,
∞) f.jest stała
19 paź 12:04
Rafał28:
Założenia:
x
1 < x
2 oraz x
1, x
2∊(0, +
∞)
x
1 < x
2 ⇔ x
1 − x
2 < 0
| | 1 | | 1 | | x2 − x1 | | x1 − x2 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| = − |
| > 0 |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | x1x2 | |
Funkcja jest malejąca.
19 paź 12:14
Tomek: Rafał28 mógbyś wytumaczyć mi jak dziecku ,który się tego uczy krok po kroku.Z góry dziękuje
19 paź 12:33
Tomek: no to może kolejne zad.
f(x)=1x2},(−∞,0)
zał:x1−X2<0 lub x1−x2>0
x1,x2∊(−∞,0) i dalej nie rozumię
19 paź 13:03