Wartość parametru m i dwa różne pierwiastki ujemne
Jerry : dla jakich wartości parametru m równanie:
(2−m)x
2+(3−m)x+1=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne,
Dotarłem do Δ=0 i nie wiem co mam robic dalej

zalożenia chyba mam poprawne
Δ>0
x
1+x
2<0
x
1*x
2>0
19 paź 11:48
Piotr 10: 2−m≠0
19 paź 11:51
Jerry : no okej, ale jak mam 1 miejsce zerowa to jak mam obliczyc warunki ze wzorów viete'a ?
19 paź 11:56
Piotr 10: Ale przecież Δ>0 więc mają być 2 miejsca zerowe
19 paź 12:00
Jerry : No to tak:
a=(2−m) b=(3−m) c=1
Δ=9−6m+m2−8+4m
Δ=m2−2m+1
m2−2m+1>0
Δ=4−4=0
m1=2/2=1
No i nie wiem czy to jest dobrze ale dalej nie mam pojecia co robic ;s
19 paź 12:04
Jerry : Pomocy !
19 paź 12:23