Problem, problem, problem !
Aga: To już kolejny mój post w sprawie tego jednego zadania, ale nikt wcześniej nie udzielił mi
konkretnej odpowiedzi na temat poprawność mojego toku rozumowania.
Dla jakiej wartości parametru m równanie |m+1||x|=1 ma rozwiązanie.
Zrobiłam je tak;
dla m∊R za wyjątkiem {−1}
(m+1)|x|+|x|=1
|x| [(m+1)+1]=1
|x|=1/m+2
m=−1
|x|=1
odp. m należącego do R
Koniecznie zależy mi na tej metodzie, proszę o pomoc w sprawdzeniu .
19 paź 11:39
PuRXUTM: nie za bardzo rozumiem skąd wzięłaś (m+1)|x|+|x|=1

ja napiszę jak mi się wydaje że powinno być ale na 100% nie jestem pewien
1. Dla m=−1
0*|x|=1
0=1
sprzeczność
czyli na pewno m≠1
2. dla m>−1
(m+1)|x|=1
| | 1 | | 1 | |
x= |
| v x=− |
| czyli rozwiązania mamy |
| | m+1 | | m+1 | |
3. dla m<−1
−(m+1)|x|=1
| | 1 | | 1 | |
x=− |
| v x= |
| czyli rozwiązania mamy |
| | m+1 | | m+1 | |
czyli wq mnie m∊R\{−1}
19 paź 11:52
Aga: (m+1)|x|+|x|=1 Napisałam tak bo cokolwiek nie podstawimy za m wartość |m+1| będzie dodatnia
19 paź 12:01
Aga: Błąd w zadaniu, powinno być |m+1| |x| + |x|=1 !
19 paź 12:03
PuRXUTM: −1<0
|−1|=1
a<0
|a|=−a a nie tak jak Ty piszesz że a
po za tym dlaczego jeśli |m+1||x|=1 to (m+1)|x|+|x|=1 bo nie mam pojęcia skąd się wziął
ten x
19 paź 12:06
Rafał28:
|m+1||x| + |x| = 1 ⇔ (|m+1| + 1)|x| = 1
I na tej samej zasadzie. Rozważyć przypadki, gdy m=−1, m<−1, m>−1.
19 paź 12:08
Godzio:
| | 1 | |
|m + 1| * |x| + |x| = 1 ⇔ |x| * ( |m + 1| + 1) = 1 ⇔ |x| = |
| > 0 |
| | |m + 1| + 1 | |
m ∊ R
19 paź 12:09
Bizon:
...i tak to właśnie jest jak wypisujesz bzdety a zadnia nie potrafisz poprawnie zapisać

!
19 paź 13:40