matematykaszkolna.pl
analiza PuRXUTM: no i kolejny problem
 x−1 
Zbadaj bijektywność funkcji f(x)=

oraz wyznacz f−1 na f(dom(f))
 x+1 
bijektywność=surjektywność + iniektywność iniektywność sprawdziłem, funkcja jest iniektywna no i teraz mam problem bo moim zdaniem nie jest surjektywna ponieważ:
 −2 
f(x)=

+1 czyli nieprawda że ∀y∊Y ∃x∊X bo nie ma y=1
 x+1 
a dalej w poleceniu jest wyznacz f−1 a skoro nie jest bijekcją to się nie da. Zastanawia mnie jeszcze co oznacza wyznacz f−1 na f(dom(f))
19 paź 11:33
Janek191:
  x − 1 
y =

; x ≠ − 1 − wykres czerwona hiperbola
  x + 1 
więc x − 1 = y*( x + 1) x − 1 = y*x + y x − y*x = y + 1 ( 1 − y)*x = y + 1
  y + 1 
x =

1 − y 
Po zamianie x na y i odwrotnie otrzymujemy funkcję odwrotną
  x + 1 
y =

; x ≠ 1
  1 − x 
− wykres niebieska hiperbola
19 paź 11:45
PuRXUTM: Janek ale funkcja f jest bijektywna
19 paź 11:53
Janek191: rysunek
  x − 1 
y =

; x ≠ − 1
  x + 1 
Przekształcenie ( funkcja ) jest więc trójką ( f, X, Y ); mówimy przy tym, że f jest funkcją o dziedzinie Dom f = X i przeciwdziedzinie Cod := f ( Dom f ) ⊆ Y. domaine − dziedzina codomaine − współdziedzina ( w Polsce używa się nazwy przeciwdziedzina )
19 paź 11:54
Janek191: Na wykresie ten czerwony odcinek nie jest potrzebny − coś się dzieje z rysowaniem ! emotka
19 paź 11:57
Janek191: Na wykresie ten czerwony odcinek nie jest potrzebny − coś się dzieje z rysowaniem ! emotka
19 paź 11:57
Godzio: Co do funkcji, przy tak podanym poleceniu nie da się sprawdzić surjektywności
19 paź 12:00
PuRXUTM: Godzio : no ale takie jest polecenie...czyli co mam zrobić ? Chyba wiem o co Ci chodzi. Że nie ma podanej dziedziny, tak ?
19 paź 12:02
Godzio: Żeby rozwiązywać takie zadania musi być napisane "Sprawdź .... funkcji f : X → Y o wzorze f(x) = ... " Jak mamy padać czy wszystkie wartości są osiągnięte skoro nie wiemy jaka jest przeciwdziedzina emotka
19 paź 12:04
Godzio: Wkradła się literówka: "badać" I nie chodzi o dziedzinę, tylko o przeciwdziedzinę emotka
19 paź 12:04
PuRXUTM: czyli jak takie coś dostanę na kolokwium to jak tak napiszę to mi gościu uzna Dobra to chyba będzie trzeba założyć że przeciwdziedzina to R\{1} bo wtedy będzie można wyznaczyć f−1
19 paź 12:10
Godzio: Jeśli było by napisane:
 −2 
Funkcja f: R → R \ {1} określona wzorem f(x) =

+ 1
 x + 1 
To jest surjektywna, jeśli byłoby: f: R → R to nie byłaby Wszystko zależy od polecenia. A co byłoby na kolokwium to już nie ode mnie zależy
19 paź 12:13
PuRXUTM: Godzio możesz mi wytłumaczyć co to znaczy wyznacz f−1 na f(dom(f)) bo z tego co Janek napisał to nie za wiele zrozumiałem...
19 paź 12:22
Godzio: Wyznaczenie funkcji odwrotnej jest standardowe tak jak napisał Janek
 x + 1 
f−1(x) =

1 − x 
Dom(f) − dziedzina funkcji f f(Dom(f)) − przeciwdziedzina funkcji f Odwracając funkcję f : X → Y otrzymujemy f−1: Y → X o ile funkcja odwrotna istnieje. Reszta tak jak wytłumaczył Janek
19 paź 12:33
PuRXUTM: czyli f(dom(f))=f−1(x) bo dalej średnio czaje...emotka
19 paź 13:37
Godzio: f(dom(f)) to przeciwdziedzina, czyli jakiś zbiór, a nie funkcja
19 paź 13:47
PuRXUTM: czyli mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji f czy f−1
19 paź 13:49
Godzio: Masz wyznaczyć f−1 czyli funkcję odwrotną, Dom(f) to dziedzina f, która się staje przeciwdziedziną dla f−1.
19 paź 13:51
PuRXUTM: czyli dom(f)=R\{−1} ?
19 paź 13:57
Godzio: Tak
19 paź 13:59