analiza
PuRXUTM: no i kolejny problem
| | x−1 | |
Zbadaj bijektywność funkcji f(x)= |
| oraz wyznacz f−1 na f(dom(f)) |
| | x+1 | |
bijektywność=surjektywność + iniektywność
iniektywność sprawdziłem, funkcja jest iniektywna
no i teraz mam problem bo moim zdaniem nie jest surjektywna ponieważ:
| | −2 | |
f(x)= |
| +1 czyli nieprawda że ∀y∊Y ∃x∊X bo nie ma y=1 |
| | x+1 | |
a dalej w poleceniu jest wyznacz f
−1 a skoro nie jest bijekcją to się nie da.
Zastanawia mnie jeszcze co oznacza wyznacz f
−1 na
f(dom(f))
19 paź 11:33
Janek191:
| | x − 1 | |
y = |
| ; x ≠ − 1 − wykres czerwona hiperbola |
| | x + 1 | |
więc
x − 1 = y*( x + 1)
x − 1 = y*x + y
x − y*x = y + 1
( 1 − y)*x = y + 1
Po zamianie x na y i odwrotnie otrzymujemy funkcję odwrotną
− wykres niebieska hiperbola
19 paź 11:45
PuRXUTM: Janek ale funkcja f jest bijektywna
19 paź 11:53
Janek191:
| | x − 1 | |
y = |
| ; x ≠ − 1 |
| | x + 1 | |
Przekształcenie ( funkcja ) jest więc trójką ( f, X, Y ); mówimy przy tym, że f jest funkcją
o dziedzinie Dom f = X i przeciwdziedzinie Cod := f ( Dom f ) ⊆ Y.
domaine − dziedzina
codomaine − współdziedzina ( w Polsce używa się nazwy przeciwdziedzina )
19 paź 11:54
Janek191:
Na wykresie ten czerwony odcinek nie jest potrzebny − coś się dzieje z rysowaniem !
19 paź 11:57
Janek191:
Na wykresie ten czerwony odcinek nie jest potrzebny − coś się dzieje z rysowaniem !
19 paź 11:57
Godzio: Co do funkcji, przy tak podanym poleceniu nie da się sprawdzić surjektywności
19 paź 12:00
PuRXUTM: Godzio : no ale takie jest polecenie...czyli co mam zrobić ? Chyba wiem o co Ci chodzi. Że nie
ma podanej dziedziny, tak ?
19 paź 12:02
Godzio:
Żeby rozwiązywać takie zadania musi być napisane
"Sprawdź .... funkcji f : X → Y o wzorze f(x) = ... "
Jak mamy padać czy wszystkie wartości są osiągnięte skoro nie wiemy jaka jest przeciwdziedzina
19 paź 12:04
Godzio: Wkradła się literówka: "badać"
I nie chodzi o dziedzinę, tylko o przeciwdziedzinę
19 paź 12:04
PuRXUTM: czyli jak takie coś dostanę na kolokwium to jak tak napiszę to mi gościu uzna

Dobra to chyba będzie trzeba założyć że przeciwdziedzina to R\{1} bo wtedy będzie można
wyznaczyć f
−1
19 paź 12:10
Godzio:
Jeśli było by napisane:
| | −2 | |
Funkcja f: R → R \ {1} określona wzorem f(x) = |
| + 1 |
| | x + 1 | |
To jest surjektywna, jeśli byłoby: f: R → R to nie byłaby
Wszystko zależy od polecenia. A co byłoby na kolokwium to już nie ode mnie zależy
19 paź 12:13
PuRXUTM: Godzio możesz mi wytłumaczyć co to znaczy wyznacz f−1 na f(dom(f)) bo z tego co Janek napisał
to nie za wiele zrozumiałem...
19 paź 12:22
Godzio:
Wyznaczenie funkcji odwrotnej jest standardowe tak jak napisał
Janek
Dom(f) − dziedzina funkcji f
f(Dom(f)) − przeciwdziedzina funkcji f
Odwracając funkcję f : X → Y otrzymujemy f
−1: Y → X
o ile funkcja odwrotna istnieje. Reszta tak jak wytłumaczył
Janek
19 paź 12:33
PuRXUTM: czyli f(dom(f))=f
−1(x) bo dalej średnio czaje...
19 paź 13:37
Godzio:
f(dom(f)) to przeciwdziedzina, czyli jakiś zbiór, a nie funkcja
19 paź 13:47
PuRXUTM: czyli mam wyznaczyć zbiór wartości

funkcji f czy f
−1
19 paź 13:49
Godzio:
Masz wyznaczyć f−1 czyli funkcję odwrotną,
Dom(f) to dziedzina f, która się staje przeciwdziedziną dla f−1.
19 paź 13:51
PuRXUTM: czyli dom(f)=R\{−1} ?
19 paź 13:57
Godzio: Tak
19 paź 13:59