działania w zbiorze liczb całkowitych
sosadbutidontknow: Udowodnij że suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych z dzielenia przez 3 daje reszte
2,
oraz udowodnij że dla dowolnych N+ ( naturalnych dodatnich), zachodzi: a,b>0 a,b∊N.
WSKAZÓWKA : NWD( a,b) * NWW(a,b)=a*b
Liczę na wasza pomoc! Ja tego nie rozumiem
19 paź 11:11
PuRXUTM: 
pomogę w pierwszym
mamy udowodnić że suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych przy dzieleniu przez 3
daje resztę 2 .
x∊C
x, x+1, x+2 − kolejne liczby całkowite
x
2+(x+1)
2+(x+2)
2− suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych
jeśli jakaś liczba z przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2 to można z zapisać jako z=3k+2 gdzie
k∊C
czyli x
2+(x+1)
2+(x+2)
2 mamy zapisać jako 3k+2, k∊C
x
2+(x+1)
2+(x+2)
2=(jak powymnażasz i uporządkujesz wszystko)=3x
2+6x+3+2=3(x
2+2x+1)+2 gdzie
x
2+2x+1 jest liczbą całkowitą bo x jest liczbą całkowitą. Czyli tak naprawdę x
2+2x+1 to
nasze k.
c.n.d
19 paź 11:24
PuRXUTM: w 2 na pewno całe polecenie przepisałaś/eś
19 paź 11:35
sosadbutidontknow: tak na pewno
19 paź 11:43
PuRXUTM: udowodnij że dla dowolnych N+ ( naturalnych dodatnich),
zachodzi: a,b>0 a,b∊N. ale co
zachodzi

bo nie rozumiem. Mam dowolne liczby naturalne, no to wiem że one są >0 i że są
naturalne...
19 paź 11:55
AS:
Zał. x ∊ C , wtedy x + 1 ∊ C i x + 2 ∊ C
x2 + (x + 1)2 + (x + 2)2 = x2 + x2 + 2*x + 1 + x2 + 4*x + 4 =
3*x2 + 6 *x + 5 = 3*(x2 + 2*x + 1) + 2
Dzieląc ostatnie wyrażenie przez 3 otrzymamy liczbę całkowitą
x2 + 2*x + 1 oraz ułamek 2/3 co oznacza że resztą jest liczba 2.
19 paź 12:03