składanie funkcji
PuRXUTM: Witam wszystkich

Proszę o wytłumaczenie mi pewnej rzeczy.
Chodzi o składanie funkcji
mam funkcję f(x)=4
x i funkcję g(x)=log
8 x
funkcja f(x): A→B czyli A=R B=R+
funkcja g(x): C→D czyli C=R+ D=R
i teraz proszę o wytłumaczenie jak to będzie z f▱g g▱f f▱f g▱g
f▱g: jaka dziedzina jaki zbiór wartości

itd
19 paź 11:08
sosadbutidontknow: przykro mi ale nie miałam jeszcze funkcji
19 paź 11:12
PuRXUTM: spokojnie, nie płacz

na pewno ktoś inny pomoże
19 paź 11:16
sosadbutidontknow: placze, bo widze ze bedzie jeszcze trudniej, a juz i tak nie rozumiem matmy. i po co było mi
rozszerzenie?
19 paź 11:18
Jacques:
Skladania funkcji chyba nie ma na rozszerzeniu?
19 paź 11:19
PuRXUTM: nie ma nie płacz, ja jestem na studiach... tu jest dopiero jazda, matma w LO wydaje się teraz
łatwa, bardzo łatwa w porównaniu do tego co jest teraz...
19 paź 11:25
PuRXUTM: up
19 paź 12:25
PuRXUTM: up
19 paź 13:38
PuRXUTM: up
19 paź 14:10
Godzio:
f o g = f(g(x)) = 4g(x) = 4log8x = 223log2x = x2/3
f o g : R → R+∪{0} (chyba tak powinno być)
19 paź 14:14
PuRXUTM: Godzio składać umiem tylko chodzi mi właśnie o rozpisanie f o g : R → R+∪{0} dla
wszystkich przypadków bo to chyba ważne jest żeby mi się tam zgadzały dziedziny i zbiory
wartości
19 paź 14:16
Godzio:
Owszem
g o f : R+ → R
f o f : R → R+
g o g − tutaj coś tego nie widzę
19 paź 14:38
PuRXUTM: no właśnie bo g o g nie było tylko chciałem żebyś napisał czy czegoś takiego nie da się zrobić
czy po prostu nie napisali w poleceniu
19 paź 15:00
PuRXUTM: Godzio a dlaczego f o g: R→R
+ U
{0} bo moim zdaniem to dziedzina f(g(x)) to zbiór
wartości g(x) czyli R a Zw f(g(x)) to zbiór wartości f(x) czyli R+
19 paź 15:14
PuRXUTM: up
19 paź 15:36
PuRXUTM: up
19 paź 15:52
Trivial:
f : R → R+
g : R+ → R
Żeby złożyć funkcje, "typy" muszą się zgadzać.Czyli można złożyć:
f∘g : R+ → R+
g∘f : R → R
f∘f : R → R+ // R+ ⊂ R
g∘g : problemy dla takich x, że g(x) ≤ 0. Jeżeli dodamy warunek g(x) > 0 to możemy złożyć:
g∘g : { x : g(x) > 0 } → R
19 paź 16:31