Wariacje
hajtowy: Ile można utworzyć liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach należących do zbioru
{1,2,3,4,5,6,7,8,9} mniejszych od 84 356
No więc na lekcji robimy sposobem z "pałeczkami"
−> 5 cyfr ale jest też zero w zbiorze.
Skoro są mają być mniejsze od 84 356 to na 1 miejscu może stać:
−>
1,2,3,4,5,6,7 −> 7 * 8 * 7 * 6 * 5 * 4 = 47 040
[8]
−>
0,1,2,3 −> 1 * 4 * 7 * 6 * 5 = 840
[84]
−>
[1 * 1] * 3 * 6 * 5 = 90
[84 3]
−>
1 * 1 * 1 * 5 * 5 = 25
[84 35]
−>
1 * 1 * 1 * 1 * 5 = 5
47 040 + 840 + 90 + 25 + 5 = 48 000
Odp. Można utworzyć 48 000 liczb pięciocyfrowych.
Dobrze
hajtowy: Zbiór jest {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}