Pomocy
Ania: Blagam pomozcie
1.Trojkat prostokatny o przeciwprostokatnej AB jest wpisany okrag.Kat CAB ma miare 50 stopni
.Wyznacz kat miedzy styczna do okregu poprowadzona w punkcie B i bokiem BC trojkata. 2.Wyzacz
wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu x2+y2+10x −12y +52=0 3.Napisz rownanie okregu o
srodku S =(−3,6) i promieniu dlugosci odcinka o koncach A=(2,−3), B=(−5,−1) Z gory dziekuje za
pomoc
4 paź 20:34
AROB: Pomagam
4 paź 20:53
AROB:

Zad. 1. β = 90
0 − 50
0 = 40
0
α = 90
0 − β = 50
0
c.d.n.
4 paź 21:05
AROB: Zad.2. x2 + y2 + 10x − 12y + 52 = 0
Równ. okręgu: x2 + y2 −2ax −2by + c = 0
Z przyrównania otrzymujemy: −2a = 10 ⇒ a = −5
−2b = −12 ⇒ b = 6 , c = 52
Czyli środek okręgu: S(−5,6).
r = √a2 + b2 − c = √(−5)2 + 62 − 52 = .....= 3
Zad. 3. S(−3,6) , A(2,−3) , B(−5,−1)
r = IABI = √(xB − xA)2 + (yB − yA)2 =
= √(−5−2)2 + (−1+3)2 = √49 + 4 = √53
Zatem równanie okręgu ma postać:
(x − a )2 + (y − b)2 = r2
(x + 3)2 + (y − 6)2 = 53
4 paź 21:20