xxx
Pazdro: [(m+2)2− 2(m+4)]2−2(m+4)2
19 paź 10:21
Bizon:
... a sam rozumiesz co napisałeś

?
19 paź 10:44
Pazdro: tak rozumiem
19 paź 17:55
Pazdro: [(m2+4m+4) − 2m−8]2 − 2(m2+8m+16)=
(m2 + 2m − 4)2 − 2m2 − 16m − 32
co dalej z tym zrobic? jak ten pierwszy nawias podnieść do kwadratu?
20 paź 10:30
ICSP: a co trzeba zrobić ?
20 paź 11:00
Pazdro: pomoże ktoś?
20 paź 11:02
Pazdro: doprowadzić to do jak najprostszej postaci
20 paź 11:02
ICSP: hmm czyli zakładam ze sprowadzić do sumy
(m2 + 2m + 4)2 = (m2 + 2m + 4)(m2 + 2m + 4) = ...
i dalej mnożysz każdy z każdym.
Drugi sposób
(m2 + 2m + 4)2 = ([m2 + 2m] + 4)2 =
wzór (a+b)2 gdzie a = m2 + 2m oraz b = 4
Trzeci sposób :
(a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
20 paź 11:04
ICSP: −4 w każdym nawiasie oczywiście
20 paź 11:05
Pazdro: dziękuję za pomoc
20 paź 11:09
Pazdro: tak zauważyłam

jeszcze raz wielkie dzięki
20 paź 11:10