FUNKCJA KWADRATOWA
Wiesław: Dane są funkcje kwadratowe f(x)=ax2+bx+c oraz g(x)=x2+2ax−c.
a) Wyznacz wszystkie wartości parametrów a, b, c wiedząc że funkcja g ma tylko miejsce zerowe,
natomiast funkcja f przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x∊(−2,1).
b) Rozwiąż równanie f(x)=g(x)
19 paź 09:36
Bizon:
... wiemy zatem, że f(x)=a(x+2)(x−1) gdzie a>0
f(x)=a(x
2+x−2) f(x)=ax
2+ax−2a
zatem: a=b c=−2a
g(x)=x
2+2ax+2a skoro g(x) ma tylko jedno miejsce zerowe
Δ=4a
2−8a=0 4a(a−2)=0 ⇒ a=2
... a dalej sobie poradzisz −
19 paź 10:42
Tomek:
2 lut 18:28