funkcja
Limo: Dana jest funkcja określona za pomocą zbioru par uporządkowanych{(x,9−x2): x∊N+ i x≤3}
a) sporządź wykres tej funkcji i określ zbiór jej wartości
b) wyznacz wszystkie argumenty dla których funkcja przyjmuje wartośc 5
4 paź 20:29
Bogdan:
Podaj wszystkie dopuszczalne liczby x
4 paź 20:46
Limo: {1,2,3}
7 paź 13:00
Bogdan:

Masz więc wzór funkcji: f(x) = −x
2 + 9.
Dziedzina: D
f: x ∊ {1, 2, 3}.
Zbiór wartości: ZW
f: y ∊ {0, 5, 8}.
Jest to 3−elementowy ciąg: a
n = −n
2 + 9 dla n ∊ {1, 2, 3}
a
1 = 8, a
2 = 5, a
3 = 0.
Wykres funkcji jest na rysunku.
7 paź 13:17
7 paź 13:18