log parametr m dziedzina
zzbmon: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x) = log(x
2 − mx + m)
jest zbiór liczb rzeczywistych.
Ogarniam to że liczba logarytmowana musi być dodatnia, i ponad osią ox. Czyli Δ < 0 oraz m > 0
Nie jestem pewien czy dobrze to rozwiązałem, chciałbym zobaczyć co Wy moi drodzy na to powiecie
19 paź 00:38
Bogdan:
a dlaczego założyłeś, że m > 0 ?
19 paź 00:46
zzbmon: Żeby ramiona nie były skierowane w dół, czy to źle ?
19 paź 00:47
Bogdan:
y = x2 − mx + m, w którą stronę są skierowane ramiona tej paraboli?
19 paź 00:49
zzbmon: już widzę swój błąd, dzięki. Wcześniej robiłem podobne zadanie i a było zależne od m

W takiej sytuacji powinien jedynie obliczyć z delty ?
19 paź 00:51
Bogdan:
ciepło, ciepło
19 paź 00:52
zzbmon: muszę jeszcze rozpatrzyć przypadek gdy m=0 tak ?
19 paź 00:53
Bogdan:
a dlaczego?
19 paź 00:57
Bogdan:

Jakie warunki spełnia ta parabola? Widać, że y > 0 dla dowolnej wartości x.
19 paź 01:00
zzbmon: ahhh, głupoty piszę.
19 paź 01:02
zzbmon: Δ < 0
a > 0
19 paź 01:03
Bogdan:
W podanej paraboli y = x2 − mx + m współczynnik a = ?
19 paź 01:05
Bogdan:
Dobranoc
19 paź 01:12
zzbmon: Dobranoc

chyba zostawię te zadanie na dziś, mózg muszę przewietrzyć.
19 paź 01:13
zzbmon: Dziś usiadłem na świeżo i rozwiązałem to w mniej niż 2 minutę

m ∊ (0,4)
19 paź 13:57
Bogdan:
19 paź 20:43