?
ciekawsky: Uzasadnij, ze liczba 31 + 32 + 33 + ... + 3998 + 3999 jest podzielna przez 13.
19 paź 00:18
ciekawsky: 3998+3999 moj bląd
19 paź 00:18
PW: Ciąg geometryczny o ilorazie q=3 i liczbie wyrazów n=999
19 paź 00:26
fox:
Pogrupuj po trzy wyrazy i wyłącz z nich wspólny czynnik
to coś .......zobaczysz
19 paź 00:27
fox:
Nie potrzeba rozpatrywać ciągu
19 paź 00:29
fox:
Jak idzie?
19 paź 00:42
fox:
Taki jesteś "ciekawski" ? że nie potrafisz choćby odpisać na moje wskazówki!
19 paź 00:49
Bogdan:
Pewnie wrzucił na forum i poszedł spać, a po przebudzeniu będzie jak znalazł.
19 paź 00:56
fox:
999:3= 333 takich składników:
(3+3
2+3
3)+(3
4+3
5+3
6)+..... +(3
997+3
998+3
999)=
3(1+3+9) + 3
4(1+3+9)+...... + 3
997(1+3+3
2)=
13*(3+3
4+.... +3
997) −−− jest podzielna przez
13
a nawet przez
39
bo: 13*3(1+3
3+...+3
996) =
39(1+3
3+...+3
996)

19 paź 00:57