Wzór skróconego mnożenia
ViVa: Jak sprytnie obliczyć ile jakie jest wyrażenie pod pierwiatkiem, jak wpaść na to, jaki jest tam
wzór skróconego mnożenia, jakiś algorytm albo ciekawy pomysł?
3√7+5√2+3√7−5√2
18 paź 22:39
Mila:
(1+√2)3=1+3*√2+3*1*2+2√2=7+5√2
(1−√2)3=1−3*√2+3*1*2−2√2=7−5√2
18 paź 22:46
ViVa: Ok, ale jak doszłaś do tego, że to jest właśnie 1+
√2 
?
Nie mów, że od razu spojrzałaś i to zauważyłaś
18 paź 23:08
Saizou : kwestia wprawnego oka
18 paź 23:13
PW: Nie,
Mila od lat zna się osobiście z tą liczbą
ViVa, też zawrzyj takie znajomości, np. policz
(2+
√5)
3 i (2−
√5)
3
a potem sama wymyśl kilka przykładów, rozjaśni się.
18 paź 23:26
Mila:
Rozwiązywałam kilka takich zadań, na początku metodą prób, potem będziesz "widział" jak
oszacować współczynnik przy pierwiastku.
Oblicz wg wzoru (a+b)3 kilka przykładów:
(1+√2)3
(1+√3)3
(2+√2)3
18 paź 23:29
ICSP: 3√a + 3√b = x ⇒ x3 − 33√abx − (a+b) = 0
Dla twojego przykładu :
3√7 + 5√2 + 3√7 − 5√2 = x ⇒ x3 − 33√−1x − 14 = 0 ⇒
⇒ x3 + 3x − 14 = 0 ⇒ x3 − 8 + 3x − 6 = 0 ⇒ (x−2)(x2 + 2x + 4 + 3x) = 0 ⇒ x = 2 v równanie
sprzeczne ⇒ x = 2
19 paź 00:08