W pewnym ciągu arytmetycznym...
Ed: W pewnym ciągu arytmetycznym wyraz dziesiąty jest liczbą 2 razy większą niż wyraz piąty i
zarazem liczbą o 2 mniejszą od wyrazu piętnastego. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
Napisałem coś takiego:
a10 = 2a5
a10 + 2 = a15
i nie wiem co dalej : p
4 paź 20:27
Ed: bump ; )
4 paź 21:28
AROB: Pomogę
5 paź 00:04
AROB: a10 = a1 + 9r
a5 = a1 + 4r
a15 = a1 = 14r
Podstaw to do Twych dobrych równań i obliczysz szukane a1 i r.
5 paź 00:06
AROB: Chochlik: ma być oczywiście: a15 = a1 + 14r
5 paź 00:07
Ed: dzięki ; )
5 paź 17:47
Bogdan: WItam
5 paź 17:48