Funkcja kwadratowa
bezendu:
Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie x2+mx+m=0 ma dwa różne pierwiastki, takie
że ich iloczyn jest mniejszy od 6
Δ>0
x1*x2<6
Nie robię założenie odnośnie m ?
18 paź 22:06
Piotr 10: Wg mnie jest okej.
A po co założenie odnośnie m

?
18 paź 22:07
bezendu:
Często gęsto spotykam na internecie, że sprawdzany jest warunek liniowy i w tym wypadku m≠0 ?
18 paź 22:09
Piotr 10: Ale warunek liniowy sprawdzasz jedynie gdy przy przy kwadracie masz m.
Tutaj od razu masz narzuconą funkcję kwadratową.
Jeżeli by było mx2+mx+m to sprawdzasz dla m=0 co się dzieje( wtedy jest funkcja liniowa)
18 paź 22:10
Saizou : warunek liniowy sprawdzany może być wtedy kiedy jest parametr przy x
2, a tutaj tego nie ma
18 paź 22:11
bezendu:
Za chwilę kolejny przykład
18 paź 22:11
bezendu:
Dla jakich wartości parametru a równanie ma dwa różne pierwiastki jednakowych znaków ?
x2+8x+a+2=0
Δ>0
x1*x2>0 ?
18 paź 22:15
Piotr 10:
18 paź 22:15
Saizou : 
jak dla mnie
18 paź 22:16
bezendu:
Dla jakich wartości parametru k równanie (k+1)x2+2x+1=0 ma dwa pierwiastki przeciwnych znaków
?
Δ>0
k≠−1
x1*x2<0
18 paź 22:18
Piotr 10:
18 paź 22:21
bezendu:
Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f(x)=√x2+x+k jest zbiór liczb
rzeczywistych
x2+x+k≥0 ?
18 paź 22:29
Saizou : tak
18 paź 22:30
Piotr 10: Tak i teraz jaka delta musi być ?
18 paź 22:30
bezendu: Δ>0 ?
18 paź 22:31
Saizou : 
a co z naszym kochanym zerem ?
18 paź 22:32
bezendu:
Czyli parabola będzie nad osią, a zero należy wykluczyć ?
18 paź 22:36
Piotr 10: Δ≤0 taki warunek musi być. Przecież x2+x+k≥0 czyli x2+x+k=0 a więc tu delta 0
18 paź 22:37
Mila:

Wtedy wykres funkcji pod pierwiastkiem tak może wyglądać:
Δ≤0
18 paź 22:38
Saizou : ja tylko daję tematy do rozważań, żeby lepiej to zrozumieć
18 paź 22:38
bezendu:
W pierwszym kroku założenie ≥0
W drugim jaka ma być ta delta <0 czy tak jak napisał Piotrek ?
18 paź 22:45
Lorak: Tak jak napisał Piotr 10
18 paź 23:00
Mila:
Δ≤0, zobacz wykresy. 22:38
| | 1 | | 1 | |
Dla Δ=0 ( dla k= |
| ...) masz pod pierwiastkiem wyrażenie (x+ |
| )2 |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
czyli (x+ |
| )2≥0 dla x∊R, to w porządku, pierwiastek istnieje. |
| | 2 | |
Zawsze, gdy masz wątpliwość, możesz sprawdzić w takim przypadku, co się dzieje gdy Δ=0.
18 paź 23:21
bezendu: Ok, tak własnie będę robił. Dziękuję !
18 paź 23:22
19 paź 00:36
bezendu: ?
19 paź 08:34
asdf:
jest to definicja wielomianu, dla stopnia drugiego:
W2(x) = a0x2 + a1x + a2, gdzie a0 ≠ 0
dlatego czasem dla funkcji:
W2(x) = mx2 + ax + C, z definicji: m ≠ 0, ale już dla parametrów a,C nie ma zadnych zalozen,
dlatego jak będzie to = 0 to nic się nie stanie, niech a = C = 0:
W2(x) = mx2 <−− nadal jest to wielomian drugiego stopnia
19 paź 09:14
asdf: ale dla m = 0:
W2(x) = ax + C <−− nie jest to juz wielomian drugiego stopnia
19 paź 09:15