liczby
Alex: Dana jest liczba x=(
√3−2
√2)
2+4
√6 wykaż, że liczba jest naturalna.
Bardzo proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem, bo za bardzo nie mam pomysłu, jak się do tego
zabrać
18 paź 21:34
bezendu:
(√3−2√2)2+4√6
3−4√6+8+4√6=11∊N
18 paź 21:39
Mila:
bezendu, co dostałeś z klasówki?
18 paź 21:44
bezendu:
4+
18 paź 21:45
Alex: A skąd się wzięło 3−4√6 ta trójka to wiem ale nie wiem skąd się wzięło to pierwsze −4√6
18 paź 21:46
Mila:


, nie pochwaliłeś się.
Co miałeś z błędem?
18 paź 21:46
bezendu:
Należało wyprowadzić przekształcenie wykresu funkcji i pomyliłem znak
Mila miałbyś trochę czasu na funkcję kwadratową−zadania z parametrem ?
@Alex wzór skró mnożenia
√3*(−2
√2)*2=−4
√6
18 paź 21:49
Alex: Dzięki bardzo! Już rozumiem.
18 paź 21:54
Mila:
(a−b)2=a2−2a*b+b2
Alex wszystko jasne?
Pisz zadania.bezendu
18 paź 21:56
Alex: Wszystko jasne, dzięki
18 paź 23:13