Dla jakich wartości parametru m równanie :
PatixD: a) mx
2 + (2m+1)x + m −1 = 0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie?
Zrobiłam założenia ale nie wiem jak obliczyć...
zał.
1) Δ >0
2) x
1 + x
2 >0
3) x
1 * x
2 >0
4) a ≠ 0
Proszę o pomoc
18 paź 21:16
ICSP: dobrze
18 paź 21:16
Saizou : dla równania w postaci ax
2+bx+c=0 mamy
Δ=b
2−4ac
18 paź 21:17
PatixD: no tak też tak zrobiłam ale wychodzi mi w 1) 1>0 i w kolejnych przedziały i co z tym zrobić?
18 paź 21:21
Saizou : (2m+1)
2−4m(m−1)>0
4m
2+8m+1−4m
2+4m>0
12m>−1
18 paź 21:23
Aga1.: 1) Δ=(2m+1)2−4m(m−1)=4m2+4m+1−4m2+4m=1
Δ>0 dla m∊R
Wyznaczyć część wspólną przedziałów.
18 paź 21:25
PatixD: 2) m należy (−nieskończoności;−1/2)
3) m należy (1;+nieskończoność)
4) ?
18 paź 21:27
Aga1.: | | −(2m+1) | |
2) |
| >0, m≠0 ( nie wolno mnożyć przez m) |
| | m | |
m∊(−1/2,0)
| | m−1 | |
3) |
| >0⇔(m−1)m>0 (rysujesz parabolę ramionami do góry) |
| | m | |
18 paź 21:33
daras: Δ > 0 ⇒ m > −1/8
18 paź 21:35
PatixD: a w tym 3) nie jest czasem m−1>0
m>1 i rysuję przedział?
18 paź 21:36
daras: wiec ostatecznie m ∊ (−1/8 , 0 )
18 paź 21:40
Ania: mx2−4(m−1)x+m=0
26 lis 10:07