Wykaz, ze (A, Δ, o) jest pierscieniem
sikorka:

A = {a,b} , dzialania Δ oraz o sa okreslone za pomoca tabelek
18 paź 20:47
PW: Nudne. Dla działania Δ elementem neutralnym jest a, co widać w tabelce.
Elementem odwrotnym do b jest b, co widać w tabelce: bΔb=a. Inaczej można zapisać: −b=b
Działanie jest przemienne: aΔb=b=bΔa
Działanie jest łączne (elementów jest mało, więc sprawdzimy wszystkie możliwe układy:
aΔ(aΔa)=aΔa=a, (aΔa)Δa=aΔa=a
bΔ(bΔb)=bΔa=b. (bΔb)Δb=aΔb=b
aΔ(aΔb)=aΔb=b. (aΔa)Δb=aΔb=b
W każdym innym układzie, w którym występują dwa elementy a, wynik jest ten sam, to znaczy b
bΔ(bΔa) = bΔb = a, (bΔb)Δa = aΔa = a
W każdym innym układzie, w którym występuje jeden element a, wynik jest ten sam,to znaczy a
Łączność jest zatem sprawdzona.
Łączność mnożenia i rozdzielność sprawdzamy podobnie.
19 paź 00:23
sikorka: Nie wiedzialam jak bedzie z dzialaniem lacznym. Bardzo dziekuje za odpowiedz i przepraszam za
nudne zadanie
19 paź 09:23