matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
eko:
x−log5=xlog5+2log2−log(1+2
x
)
18 paź 20:32
ICSP:
no to np tak : x − log5 = xlog5 + 2log2 − log(1 + 2
x
) x * log 2 = log 20 − log (1 + 2
x
)
20
log (
)
1 + 2
x
x =
ze wzoru na zmianę podstawy dostaje
log 2
20
x = log
2
(
}
1 + 2
x
20
2
x
=
1 + 2
x
t = 2
x
, t > 0 t
2
+ t − 20 = 0 t = 4 ⇒ x = 2 v t = −5 − równanie sprzeczne
18 paź 20:52