Granica ciągu
xyz2: Oblicz granice ciągu:
a
n=
√4n2+5n−7−2n
| | (√4n2+5n−7)2−4n2 | | 5n−7 | |
an= |
| = |
| |
| | √4n2+5n−7+2n | | √4n2+5n−7 +2n | |
I teraz pytanie− w książce jest napisane "Dzielimy licznik i mianownik przez n pamiętając o tym
że aby podzielić pierwiastek kwadratowy przez n należy wyrażenie podpierwiastkowe podzielić
przez n
2".
| | n | | n2 | |
ale w sumie w gre wchodzi tylko przemnożenie przez |
| lub |
| |
| | n | | n2 | |
18 paź 20:09
xyz2: Ok już rozwiązałem.
18 paź 20:37
Mila:
Mianownik:
wyłączam n z pierwiastka
n*√4+(5/n)−(7/n2)+2n=n*(√4+(5/n)−(7/n2)+2)
18 paź 20:40