Problem
Piotr 10: Mam problem z jednym zadaniem:
http://www.zadania.info/d89/319984
Nie rozumiem do końca dlaczego prosta prostopadła do prostej AB musi przechodzić przez
środek okręgu.
Robiąc samemu zadanie doszedłem do momentu, że
x
2+y
2=1
y
CE=2x+b
I tutaj nie miałem współczynnika b.
Nie rozumiem z tamtej strony dlaczego on ma wynosić 0
18 paź 19:48
Piotr 10: Proszę bardzo o wytłumaczenie po ''chłopsku'' bo już przeczytałem róźne wytłumaczenia i nic
18 paź 20:00
Saizou : prosta AB musi przechodzić przez środek okręgu, bo wtedy będzie największe pole (czyli
najdłuższa wysokość i najdłuższa podstawa)
18 paź 20:01
Piotr 10: Tyle to ja wiem, ale nie potrafię tego zrozumieć
18 paź 20:04
Saizou :

więc jak myślisz, który kolor odcinka jest najdłuższy?
18 paź 21:04
Piotr 10: No wiadomo ,że kolor różowy a.
Ale ciężko miałem wpaść na to czytając zadanie , że ta prosta przejdzie przez początek uk.
współrzędnych
18 paź 21:08
Saizou : jak ciężko, przecież wiesz że średnica to najdłuższa cięciwa okręgu, wiec w czym problem

btw. ja nie lubi
ć geometrii analitycznej
18 paź 21:13
Piotr 10: Ja lubiłem geometrię analityczną. Na początku dział ''Pole trójkąta'' na początku wszystko
ładnie pięknie, robiłem po kolei zadania, a potem żadnego zadania nie umiałem zrobić i już
tego działu nienawidzę...
18 paź 21:18
Saizou : ale na szczęście moje nielubienie na tym się kończy
18 paź 21:19
Piotr 10: Te zadania są takie porąbane, że szkoda gadać. I to najgorsze, że to ostatnie 8 zadań z działu
mnie ''zniszczyły''
18 paź 21:21
Saizou : ale nie zabiły, a co Cię nie zabije to Cię wzmocni
18 paź 21:24
daras: To kup sobie albo wypożycz dobry zbiór zadań, może znowu ja polubisz? geometria analityczna
jest piękna ! tej zwykłej nie lubię
18 paź 21:24
Piotr 10: np zadanie
Dane są punkty A(0;0), B(4;2)
a) Znajdź takie punkty C i D, aby trójkąty ABC i ABD były równoboczne.
I ciekawie skąd mam wiedzieć że mam zacząć rysować okręgi o środku w punkcie A i B
18 paź 21:26
Trivial:
Geometria analityczna to chyba najpraktyczniejsze zastosowanie matematyki.
18 paź 21:27
Piotr 10: Zbiory zadań daras to mam, nie mam wyjścia muszę te zadania zrobić chociaż nie wiem w jaki
sposob
18 paź 21:27
Mila:

Przecież umiesz skonstruować Δ równoboczny o boku równym AB.
A(0;0), B(4;2)
o(A,|AB|) i o(B,|AB|)
r=
√42+22=
√20
x
2+y
2=20 i (x−4)
2+(y−2)
2=20
C=(2−
√3,1+2
√3)
D=(2+
√3,1−2
√3)
18 paź 21:40
Mila:
Nie patrzę do linka, bo nie chcę złapać wirusa, właśnie miałam kłopot dzisiaj.
Pisz zadania. Geometria jest piękna.
18 paź 21:50
Saizou :

możesz też to inaczej obliczyć np.
−wyznaczasz środek S odcinka AB
− prostą AB (prosta k)
− prostą l prostopadłą do prostej AB przechodzącą przez punkt S
− obliczasz długość a odcinka AB
| | a√3 | |
− obliczasz wysokość h= |
| , która jest odległością punktu C (D) od prostej AB |
| | 2 | |
− wyliczasz x (powinny wyjść dwa, bo jeden od wierzchołka C a drugi od D)
18 paź 21:54
Piotr 10: OK. Zaraz się zabieram do tych zadań. Będę pisał jak coś
18 paź 22:06