Prawdopodobieństwo sprawdzenie zadania
Radek: Witam mam takie zadanie
W szufladzie jest para niebieskich rękawiczek oraz para czerwonych.Doświadczenie losowe polega
na wyjęciu z szuflady jednej rękawiczki, odłożeniu jej na bok, a następnie wyjęciu drugiej
rękawiczki.Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a)obie rękawiczki będą jednakowego koloru
b)obie rękawiczki będą różnego koloru
i prosiłbym o sprawdzenie
a)
Ω=4*3=12
a)|A|=2*1+2*1=4
P(A)=412=13
b)B' obie rękawiczki są takiego samego koloru
P(B)=1−13=23
Czy zadanie są dobrze wykonane ?
Dziękuje
18 paź 19:47
PW: Ni diabła nie wiem jak sprawdzić, brak konstrukcji (opisu) przestrzeni zdarzeń.
Sądząc z zapisu |Ω|=4•3 ustawiasz te rękawiczki w parę uporządkowaną − chyba jest to złe
podejście
(nie ma znaczenia, czy wyciągnąłeś "lewą czerwoną i prawą niebieską", czy "lewą niebieską i
prawą czerwoną").
Niech Cię nie cieszy wynik liczbowy, zadanie jest źle rozwiązane.
18 paź 20:31
PW: Nie stresuj się, to żart. Poważnie traktuj uwagę o
konieczności opisu przestrzeni zdarzeń.
Mówiąc dalej poważnie rozwiązałbym tak:
Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory zbioru czteroelementowego. Jest ich
niewiele, więc wypiszmy:
Ω = {{n
1,n
2}, {c
1,c
2}, {c
1,n
1}, {c
2,n
1}, {c
1,n
2}, {c
2,n
2}}
Są to dwuelementowe zbiory, kolejność wypisywania elementów nie ma znaczenia.
W zadaniu mówiono o kolejnym losowaniu dwóch przedmiotów, ale z opisu wynika, że równie dobrze
można wylosować oba jednym ruchem (nie zwracamy pierwszego przedmiotu, a interesują nas tylko
kolory − nie kolejność wylosowania).
|Ω|=6
Zdarzenie A − "obie wylosowane rękawiczki są jednakowego koloru" ma dwa elementy:
A = {{n
1,n
2}, {c
1,c
2}}
Uwaga: tu znowu kolejność wypisywania elementów nie ma znaczenia, interesuje nas przecież tylko
to, czy obie rękawiczki są niebieskie lub obie czerwone, a więc rozpatrujemy dwuelementowe
podzbiory, a nie uporządkowane pary.
|A| = 2
Przyjmujemy, że każde zdarzenie jest jednakowo prawdopodobne, więc na mocy twierdzenia zwanego
klasyczną definicją prawdopodobieństwa
| | |A| | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 6 | | 3 | |
18 paź 21:00
Mila:

a)A− obie rękawiczki będą jednakowego koloru
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 6 | | 3 | |
b)B− obie rękawiczki będą różnego koloru
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 12 | | 3 | |
18 paź 21:23
PW: Mila, teraz to adept probabilistyki będzie miał prawdziwy mętlik w głowie − trzecie
poprawne rozwiązanie. Jest to jednak sposób trudny, tak naprawdę wzór Bayesa

.
18 paź 23:21
Mila:
Niech żyją drzewa!
18 paź 23:23
PW: I jeszcze "reguła mnożenia", cokolwiek by to miało znaczyć.
18 paź 23:29