Wartość bezwzględna
Aga: Dla jakich wartości parametru m równanie |m+1||x|+|x|=1 ma rozwiązanie.
18 paź 18:24
Mila:
|x|*(|m+1|+1)=1
równanie ma rozwiązanie dla
|m+1|+1≠0⇔
|m+1|≠−1 a to zachodzi dla każdego m∊R, bo |m+1|≥0 z definicji
18 paź 19:17
Aga: A mogę sprawdzić dwie opcje dla m∊R za wyjątkiem −1 i dla m=−1 ?
18 paź 19:37
ICSP: Jeśli bardzo chcesz
18 paź 19:39
Aga: czyli wtedy też powinno się zgadzać ?
18 paź 19:40
ICSP: Też się zgodzi
18 paź 19:53
18 paź 20:00
Aga: ICSP nie potrzebuje wtedy żadnych dodatkowych założeń ?
18 paź 20:15
ICSP: Jedynymi założeniami wtedy są założenia co do przypadków czyli
1
o m ≠ −1
2
o m = −1
Tylko ja na prawdę nie rozumiem po co chcesz rozpatrywać jakieś przypadki
18 paź 20:18
Aga: Dzięki, zależy mi, żeby zrobić to zadanie inaczej niż ktoś wcześniej proponował i zastanawiałam
się czy z tym podstawianiem za "m" nie będzie jakiegoś "skandalu "
18 paź 20:27
Mila:
Masz jedno założenie NIE WOLNO DZIELIĆ PRZEZ ZERO, i to jest wyjaśnione, tu nie ma takiej
opcji.
18 paź 20:47