Dany jest trójkąt o bokach długości 9, 11 i 16. Narysowano trzy okręgi o środkac
Mirció: Dany jest trójkąt o bokach długości 9, 11 i 16. Narysowano trzy okręgi o środkach w
wierzchołach tego trójkąta tak, że każde
dwa z nich były styczne zewnętrznie. Wśród narysowanych okręgów musiał znaleźć się okrąg o
promieniu długości:
A) 6 B) 7 C) 8 D) 9
Może być tak, że dwie odpowiedzi są poprawe, być może 3 albo nawet wszystkie.
18 paź 18:20
Mirció: Pomoże ktoś ?
18 paź 18:27
LALALA LONG: 9=r1+r2
11=r1+r3
16=r3+r2
zatem
16−r3=r2
9=r1−r3+16
−7=r1−r3
7=r3−r1
11=r3+r1
18=2r3
r3=9
r1=11−r3=2
r2=9−r1=7
Odp: B i D
18 paź 18:34
Antek: Zrob rysunek .
jaki jest warunek aby okregi byly stycznie zewnetrznie
18 paź 18:35