prawdopodob
Kamil: generowane automatycznie haslo sklada sie z 8 znakow zawierajacych cyfry (10 symboli) i litery
(25 symboli). jakie jest prawdopodob otrzymania hasla zaczynajacego sie od 4tae
18 paź 18:16
Kamil: ?
18 paź 18:26
Vizer:
moc Ω = 35
8
moc A = 1 * 1 * 1 * 1 * 35
4
18 paź 18:30
Kamil: a czy to na pewno dobrze?
18 paź 18:32
Vizer: Nie
18 paź 18:33
Kamil: jest tu ktos kto mi to wyjasni


?
18 paź 18:36
Vizer: moc Ω to ilość wszystkich możliwości w danej rozpatrywanej przestrzeni zdarzenia. Więc,
sprowadza się to do przypadku gdy mamy policzyć na ile sposobów możemy ułożyć 8 literowe hasło
mając do dyspozycji znaki jak napisałeś na górze. Wszystkich więc masz 35, więc by wpisać
pierwszy znak możesz to zrobić na 35 sposobów, drugi na 35 sposobów, i kolejne aż do ósmego na
... 35 sposobów, więc
moc Ω = 358, nadążasz?
moc A jest to tzw. zdarzenie sprzyjające, więc w naszym zadaniu sytuacja gdzie hasło rozpoczyna
się od "4tae..." więc pierwsze znaki masz ustawione na sztywno, dlatego też możliwość ich
wyboru jest ustawiona na "1". Pozostałe 4 znaki dobieramy tak jak to robiliśmy z moc Ω, więc
moc A = 1 * 1 * 1 * 1 * 354
Ot cała filozofia.
18 paź 18:44