matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czemu jak liczbe sumę ciągu U{1}{5} , U{1}{2} U{1}{4} U{1}{8}
kamczatka:
1
1
1
1
Czemu jak liczbe sumę ciągu
,
5
2
4
8
ze wzoru to wychodzi mi zła liczba:
1
1
+
5
8
s
4
=
*4 = 0,65
2
jak liczę ręcznie to dobry wynik wychodzi 1,075
18 paź 18:08
kamczatka:
?
18 paź 18:23
Saizou :
1
1
1
a
1
=
a
2
=
a
3
=
2
4
8
1
q=
2
1−q
n
S
n
=a
1
*
1−q
1
1
1−(
)
3
2
S
3
=
*
2
1
1−
2
1
7
S
3
=1−
=
8
8
7
1
35
8
43
+
=
+
=
=1,075
8
5
40
40
40
18 paź 18:27
kamczatka:
aha dzięki bo ja brałem wzór z ciągu arytmetycznego a to jest geometryczny
18 paź 18:31