Zadania.
Ania: Zadanie1.
Litera x w liczbie 28 692x oznacza cyfrę jedności. Jaka to cyfra, jeżeli ta liczba jest
podzielna jednocześnie przez 3 i przez 4.
Zadanie 2. (6 punktów)
Sprawdź, czy poniższa równość jest prawdziwa:
| | 2 | |
1 + U{2}{1 + |
| |
| | | | 2 | | 1 | | 1 + |
| = 2 |
| | | | 1+ (2/(1+2) ) | | 21 | |
| |
4 paź 20:00
Ania: Sory za zadanie 2. Zaraz poprawię.
4 paź 20:00
Ania:
4 paź 20:11
Ania: Proszę o pomoc ! !
4 paź 20:17
Bogdan:
Podaj cechę podzielności przez 3 oraz cechę podzielności przez 4.
4 paź 20:23
Ania: Liczba jest podzielna przez 3 jeżeli suma jej cyfr tworzy liczbę podzielną przez 3.
Liczba jest podzielna przez 4 jeżeli jej dwie ostatnie cyfry tworzą liczbę podzielną przez 4
4 paź 20:30
tim: 2)
Zacznijmy od dołu.
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−
2
1 + −−−−−−−−
3
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−
5
−−−−−−−−
3
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−
3
1 + 2 * −−−−−−−
5
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−
6
1 + −−−−−−−
5
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−
11
−−−−−−−
5
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5
1 + 2 * −−−−−−−
11
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10
1 + −−−−−−−
11
2
1 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21
−−−−−−−
11
11
1 + 2 * −−−−−−−−−−−
21
22
| | 1 | | 1 | |
1 + −−−−−−−−−−− = 1 + 1 |
| = 2 |
| |
| | 21 | | 21 | |
21
4 paź 20:31
Bogdan:
4 paź 20:35
Bogdan:

| | 2 * 11 | | 22 | | 1 | |
= 1 + |
| = 1 + |
| = 2 |
| |
| | | | 21 | | 21 | |
4 paź 20:41
tim: Może być moje rozwiązanie?
4 paź 20:42
tim: Może być moje rozwiązanie?
4 paź 20:42
Ania: Może być. Nawet bardziej zrozumiałe

Dzięki wielkie wszystkim
4 paź 20:43
Bogdan:
Ile wynosi suma cyfr liczby 28 692x,
Jaką cyfrę trzeba wstawić w miejsce x aby suma wszystkich cyfr była podzielna przez 3?
i która z liczb: 20, 21, 22, ... , 29 dzieli się przez 4 ?
Skojarz te fakty.
4 paź 20:44
Bogdan:
Witaj
tim
4 paź 20:44
tim: Ja tylko chwilę... Uczę się piosenek na chór.
4 paź 20:45
Ania: No mi to żadna liczba nie pasuje.
4 paź 20:50
Ania: a sory. nie uwzględniłam 0.
4 paź 20:51
Bogdan:
To podaj najpierw sumę cyfr: 2 + 8 + 6 + 9 + 2 =
4 paź 20:52
Ania: wielkie dzieki
4 paź 20:52
Bogdan:
4 paź 20:52
Ania: 27. ale juz wiem
4 paź 20:53