Moniaa: Ciągi...
Pan Marian przy wzroście 172 cm waży 102 kg. Ma on duża nadwagę-jego współczynnik BMI
(czyli iloraz wagi w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu)
przekracza 34. Lekarz zalecił mu więc dietę, której skrupulatne przestrzeganie
gwarantuje zmniejszenie wagi o 1,5 kg w ciągu jednego miesiąca. Przez ile czasu pan
Marian musi stosować tę dietę, by osiągnąć normę BMI (waga jest w normie, gdy
20≤BMI≤24)?
Proszę o pomoc...
25 wrz 20:45
Sławek M: Aktualne BMI pana Marian wynosi :
BMI = 102 / 1,722 = 34,48
BMI niezbędne do osiągnięcia optymalnej normy to od 20 do 24, a więc tworzymy równanie :
24 = (102 - 1,5 kg/miesiąc * Xmiesięcy ) / 1,722
24 = ( 102 - 1,5 X ) / 2,9584 |*2,9584
71,0016= 102 - 1,5 X
1,5 X = 102 - 71,0016
1,5 X = 30,9984
X = 20,66 miesięcy
rozwiązując to proste równanie wyliczamy, że X = 20,66 miesiąca
załadając, że przeciętny miesiąc w roku ma 365/12 dni tj. 30,42 dnia wyliczamy, że
Panu Marianowi przy zastosowaniu diety swojego lekarza jest potrzebnych 30,42 x 20,66 =
628,5 dni. Lecz Pan Marian nie może przesadzić ponieważ jeśli dalej będzie się odchudzał
to :
20 ( jako dolna wartość przedziału ) = (102-1,5 kg/miesiąc * X miesięcy ) / 1,722
rozwiązując to proste równanie wyliczamy, że X = 28,56 miesięcy zakładając znowu, że
przeciętny miesiąc w roku ma 30,42 dnia otrzymujemy wartość 868,7 dni. Po tylu dniach
stosowanie diety przez Pana Mariana spowoduje u niego niedowagę ponieważ jego wskaźnik
BMI z każdym następnym dniem osiągnie poziom poniżej 20.
26 wrz 22:51
Moniaa: dziękuję bardzo
27 wrz 20:17