Oblicz sume i a21 ciagu arytemtycznego pliss:*
Zuziaa: W ciągu arytmetycznym dane są :a5=16 a9=24.Oblicz a21 oraz sumę 21 poczatkowych wyrazow tego
ciagu
18 paź 16:09
Janek191:
an = a1 + (n −1)*r
=================
więc
a5 = a1 + 4r = 16
a9 = a1 + 8r = 24
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
4r = 8
r = 2
−−−−
a1 + 4*2 = 16
a1 = 16 − 8 = 8
−−−−−−−−−
zatem
a21 = a1 + 20 r = 8 + 20*2 = 48
============================
oraz
S21 = 0,5*( a1 + a21)*21 = 0,5*(8 + 48)*21 = 28*21 = 588
======================================================
18 paź 18:58
Gustlik: a5=16 a9=24.Oblicz a21 oraz sumę 21 wyrazów
Nie potrzeba układu równań, można na jednej niewiadomej − metoda "kolejowa" − jedziemy do
przodu albo do tyłu:
a
9−a
5=4r
24−16=4r
8=4r /:4
r=2
a
21=a
9+12r
a
21=24+12*2=24+24=48
a
1=a
5−4r=16−4*2=16−8=8
| | a1+a21 | | 8+48 | | 56 | |
S21= |
| *21= |
| *21= |
| *21=588 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 paź 03:11
Bogdan:
Taka sobie ciekawostka:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Suma Sn = |
| n(a1 + an) = |
| n(a2 + an−1) = |
| n(a3 + an−2) = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Jeśli n jest liczbą nieparzystą, to środkowy wyraz a
s = a
(n+1)/2, wtedy suma S
n = n*a
s.
W tym zadaniu a
s = a
11 = a
9 + 2r = 24+4 = 28 i S
21 = 21*28 = 588
19 paź 07:46