fiza
Theosh: Fizyka −−−−−>
kinematyka
Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym, przebywając kolejno dwa równe odcinki
drogi s = 15m w czasach t
1 = = 2s i t
2 = 2s. Znajdź prędkość ciała na końcu pierwszego
odcinka i przyspieszenie a.
Po dłuższym namyśle skołowałem to:
| | 1 | |
s = (v1 = at1)t2 + |
| at22 |
| | 2 | |
Odpowiedzi:
| | 2s(t1−t−2) | |
a = |
| |
| | t1t2(t1+t2) | |
| | s(2t1t2 +t22 − t12) | |
v1 = |
| |
| | t1t2(t1+t2) | |
Problem mam z tym jak przekształcić te wzory do podanych powyżej.
18 paź 16:07
Piotr 10: Trochę to sensu nie ma, na pewno dane dobrze przepisane?
18 paź 16:10
Piotr 10: Ogólne myślenie jest ok.
Tylko na pewno t
1=t
2
18 paź 16:15
Theosh: Przepraszam. t
2 = 1s. tam w drugim s w nawiasie powinno być s=( v
1 + at
1)...
| | 2s(t1 − t2 | |
a= |
| |
| | t1t2(t1 + t2) | |
Poza tym dobrze przepisałem. Sorka.
18 paź 16:16
Theosh:
Możesz pi dać wskazówki jak przekształcić te wzory do odpowiedzi?
18 paź 16:17
Piotr 10: Ja muszę już iść, na pewno ktoś inny z forum Ci pomoże
18 paź 16:18
Theosh: ok.
18 paź 16:19
Theosh: ?
18 paź 17:42
Trivial:
Licząc z odpowiedzi masz:
a = 5 m/s2 v1 = 2.5 m/s
Sprawdźmy to.
s = v1t1 − 12at12
15 = 5 − 0.5*5*4 // oczywista nieprawda
Wygląda na to, że podali odpowiedź na v0, a nie v1.
18 paź 17:56
Sławek:
Tam jest ruchem jednostajnie przyspieszony,
s = v1t1 + 12at12
18 paź 17:59
Trivial:
Sławek dałeś się nabrać. v1 to prędkość końcowa po przebyciu pierwszego odcinka, a nie
początkowa (tę oznaczyłem v0).
18 paź 18:01
Sławek:
18 paź 18:11
Trivial:
W zadaniu pytają o prędkość po przebyciu pierwszego odcinka (v1), a potem w odpowiedzi podają
v0 − prędkość na początku pierwszego odcinka.
18 paź 18:12
Theosh: Dobra może przepiszę treść dokładnie tak jak jest w książce.
Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym, przebywając kolejno dwa równe odcinki
drogi s = 15 m w czasach t1 = 2s i t2 = 1s. Znaleźć przyspieszenie ciała a i prędkość na
początku pierwszego odcinka.
18 paź 18:16
Theosh:
Przepraszam za błąd o 16.07. Prędkość na końcu pierwszego odcinka to v
1 + at
1. Pisząc treść
zadania się zamyśliłem. Myślę co innego i piszę co innego
18 paź 18:19
Trivial:
W takim razie sprawa jest bardzo prosta. Trzeba rozwiązać układ równań:
| ⎧ | s = v0t1 + 12at12 | |
| ⎩ | 2s = v0(t1+t2) + 12a(t1+t2)2 |
|
Łatwo to można zrobić wyznacznikami.
18 paź 18:19
Theosh:
Jak myślisz zadania tego pokroju mogą być na maturze poz. rozszerzony czy za wysokie loty ?
18 paź 18:24
Trivial:
Przecież to prościutkie zadanko. Trzeba tylko podstawić do wzoru i rozwiązać układ dwóch równań
liniowych. Moim zdaniem spokojnie mogłoby się na rozszerzeniu pojawić.
18 paź 18:25
Theosh:
| | 1 | | 1 | |
2(v0t1 + |
| at12) = v0(t1+t2) + |
| a(t1+t2)2? |
| | 2 | | 2 | |
18 paź 18:29
Trivial:
Tak, ale to nic nie daje. Wystarczy policzyć 3 wyznaczniki i już.
W =
12t
1(t
1+t
2)
2 −
12t
12(t
1+t
2) =
12t
1t
2(t
1+t
2)
W
v0 =
12s(t
1+t
2)
2 − st
12 =
12s(2t
1t
2+t
22−t
12)
W
a = 2st
1 − s(t
1+t
2) = s(t
1−t
1)
| | s(2t1t2+t22−t12) | |
v0 = |
| |
| | t1t2(t1+t2) | |
| | 2s(t1−t2) | |
a = |
| |
| | t1t2(t1+t2) | |
18 paź 18:35
daras:

S=V
0t
1+
at122
S=V
1t
2+
at222
po podstawieniu do drugiego r−nia: v
1=v
0+at
1
mamy 2 niewiadome: V
0 i a
wyznaczamy przyspieszenie z pierwszego r−nia: a=
2(s−v0t1)t12
i podstawiamy do drugiego otrzymując v
0=
s(t22+2t1t2−t12)t1t2(t1+t2) =
=
156 ms
a wracając do wyznaczonego wcześniej przyspieszenia dostajemy a = 5
ms2
28 paź 14:35
daras: nie wiem czemu ułamki wyszły mi takie niewyraźne, sorry
28 paź 14:36