matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz 6 początkowych wyrazów ciągu
Disel:
(−1)
n
wyznacz 6 początkowych wyrazów ciągu podanego wzorem: a
n
=
n(n+1)
18 paź 16:05
wredulus:
A problem polega na
18 paź 16:56
Aga1.:
Jeśli chcesz obliczyć pierwszy wyraz ciągu, to zamiast n wpisujesz 1 i liczysz
(−1)
1
a
1
=
=
1*(1+1)
Drugi wyraz ciągu, czyli
(−1)
2
a
2
=
=
2*(2+1)
itd.
18 paź 17:02