wartość bezwzględna
wartość bezwzględna: rozwiąż równanie
|x+1|−|x+4|=−1
mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze roziwązałam?
czyli rozwiązuje dla 3 przypadków to równanie
1)x∊(−∞;−4)
|x+1|≤0
|x+4|≤0
czyli −x−1+x+4=1
3=−1 sprzecznosc
2) x∊[−4;−1)
|x+1|≤0
|x+4|≥0
czyli −x−1−x−4=−1
−2x=4
x=−2 ∊[−4,−1)
3) x∊[−1;∞)
|x+1|≥0
|x+4|≥0
czyli x+1−x−4=−1
−3=−1 sprzecznosc
rozwiązaniem równanie jest x=−2
tak to powinno byc roziwązane?
z góry dzieki
18 paź 14:58
Aga1.: Pominęłabym zapisy Ix+1I≤0 itd.
bo Ix+1I=−(x+1)=−x−1, gdy x−1<0'
a
Ix+1I=x+1, gdy x+1≥0 , czyli x≥−1.
18 paź 15:12
Aga1.: W drugiej linijce na końcu powinno być x+1<0, czyli x<−1.
18 paź 15:13
wartość bezwzględna: ok dzieki

a mozesz sprawdzic mi taki przyklad:
|x−1|+|x−4|≥2
też wychodzą 3 przypadki do rozwiązania
1)x∊(−
∞;1)
−x+1−x+4≥2
−2x≥−3
2)x∊[1,4)
brak roziwązan
3)x∊[4,
∞)
jaka bedzie odpowiedź do tego zadania

musze wyzanczyc częsc współna dwóch przypadków czy co?
z góry dziękuje
18 paź 15:34
Piotr 10: Od kiedy przypadki tyczą się części wspólnej
18 paź 15:35
Piotr 10: W tym typie zadań, jeśli rozkładasz na przypadki, to później robisz sumę tych zbiorów
18 paź 15:36
wartość bezwzględna: | | −3 | | 7 | |
ahaaaaaaa czyli odp x∊−∞; |
| ] ∪[ |
| ; ∞]  |
| | 2 | | 2 | |
18 paź 15:51
Piotr 10: Jeszcze raz przelicz te przedziały, bo widzę już w pierwszym błąd
18 paź 15:53
wartość bezwzględna: tak minusa powinno nie byc
18 paź 15:56
Piotr 10: I x≤1
v
II x∊∅
v
III x≥4
I v II v III⇔x∊(−∞;1>∪<4+∞)
18 paź 15:59
Piotr 10: Jedynka nie powinna się wliczać, popraw tam
18 paź 16:00
wartość bezwzględna: czyli odpowiedz do tego zad jest taka jak napisalam wyzej bez tego
minusa przy ulamku
32
18 paź 16:00
wartość bezwzględna: ok jeszcze raz to oblicze
18 paź 16:01
Piotr 10: Np. W trzecim przypadku Twoim wychodzi x≥3,5, ale masz przecież musisz dziedzinę uwzlędnić
18 paź 16:01
wartość bezwzględna: jezeli uwzględnie dziedzine to wychodzi mi ostateczna odpowiedż ze ten x nalezy do dziedziny
czyli
(−
∞;1] ∪[4;
∞) tak
18 paź 16:25
Aga1.: 2.x∊<1,4)
x−1−x+4≥2
3≥2
Odp2. Każda liczba z przedziału <1,4) jest rozwiązaniem nierówności
18 paź 16:35
wartość bezwzględna: ok wyszlo na to ze w ogole tego nie rozumiem

moze ktos spr mi taki przykład:
|3x+9|+|2x+4|≤6
3x+9=0 i 2x+4=0
x=−3 i x=−2
mam trzy przypadki:
1) x∊(−
∞; −3]
−3x−9−2x−4≤6
częśc wspólna obu przedziałów x∊[U−19}{5};−3]
2)x∊(−3,−2]
2x+9−2x−4≤6
x≤1
czesc wspolna obu przedziałów x∊[−3;−2]
3) x∊(−2;
∞)
3x+9+2x+4≤6
| | −7 | |
czesc wspolna obu przedziałów x∊[−2; |
| ] |
| | 5 | |
i na koniec musze wyliczyc sume wszystkich tych przedziałow tak?
ale wydaje mi sie ze cos jest nie tak w moim roziwazaniu moze ktos to sprawdzic z gory dziekuje
18 paź 17:14
Aga1.: 1)dobrze
2) część wspólna (−3,−2]
Nie zauważyłam więcej błędów.
Odp. to suma tych odpowiedzi.
18 paź 17:24
wartość bezwzględna: | | −19 | | −7 | |
czyli moją ostateczna odpowiedzia bedzie x∊[ |
| ; |
| ] |
| | 5 | | 5 | |
18 paź 18:04
Aga1.: Tak, jeśli nie ma żadnych błędów rachunkowych.
18 paź 20:57