Prawdopodobieństwo
Florence: Znaleźć prawdopodobieństwo wybrania przedmiotu I gatunku, jeśli jest 5% braków a 80% dobrych
przedmiotów jest I gatunku.
18 paź 14:52
PW: Niech B oznacza zbiór braków. P(B) = 0,05
Niech A oznacza zbiór przedmiotów dobrych. Oczywiście P(A)=0,95, bo A∪B=Ω i A∩B=∅.
Niech C oznacza zbiór przedmiotów I gatunku. W treści zadania podano, że P(C|A)=0,80.
Wzór Bayesa dla C' − "przedmiot nie jest I gatunku".
P(C') = P(C'|B)P(B) + P(C'|A)P(A).
18 paź 15:09
Arek: Dziękuję
18 paź 15:47
Arek: Przez przechodniość bo mam to samo zadanie
18 paź 15:48