
| h1 | ||
Zad. 1. Pb1 = 3Pb2 obl. | ||
| h2 |
| r | l2 | |||
Stąd: | = | |||
| h1 | l1 |
| r | l2 | |||
= | ⇒ h1 = 3r | |||
| h1 | 3l2 |
| r | l1 | |||
Stąd: | = | |||
| h2 | l2 |
| r | 3l2 | r | ||||
= | ⇒ h2 = | |||||
| h2 | l2 | 3 |
| h1 | 3r | 3 | ||||||||||
= | = 3r * | = 9 | ||||||||||
| h2 |
| r |

Dane: a, β, γ V = ?
| 1 | 1 | |||
V = Vw − (V1 + V2) = πr2a − ( | πr2h1 + | πr2h2} = | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
a = h1 + h2 = πr2a − | πr2(h1 + h2) = | |
| 3 |
| 1 | 2 | |||
h1= a − h2 = πr2a − | πr2a = | πr2a | ||
| 3 | 3 |
| r | |
= tgβ ⇒ r = h1tgβ | |
| h1 |
| r | |
= tgγ ⇒ r = h2tgγ | |
| h2 |
| atgβ | ||
h2(tgβ + tgγ) = atgβ ⇒ h2 = | ||
| tgβ + tgγ |
| atgβ*tgγ | ||
Zatem: r = | ||
| tgβ + tgγ |
| 2 | atgβ * tgγ | 2a2πtgβ *tgγ | ||||
V = | πa * | = | ||||
| 3 | tgβ + tgγ | 3(tgβ + tgγ) |