Proszę o pomoc
camaro: Wyznacz parametr m wielomianu W(x)=m2x+m+1, jeśli wiadomo, że jego miejscem zerowym jest
liczba −2.
18 paź 13:24
ICSP: w(−2) = 0
18 paź 13:26
camaro: I co dalej z tym zrobić?
18 paź 13:31
Janek191:
Wstawić liczbę − 2 za x do równania m2 x + m + 1 = 0 i obliczyć m.
18 paź 14:15
alfa: wyszło mi m2=−1
18 paź 14:22
alfa: czyli m=1 tak?
18 paź 14:22
ICSP: 0 = m
2 * (−2) + m + 1
0 = −2m
2 + m + 1
−2m
2 + m + 1 = 0
Δ = 9 ,
√Δ = 3
18 paź 14:25
alfa: Teraz wszystko zrozumiane, dziękówa
18 paź 14:28