siemka ^^
tośka: jakiś wzór na obliczanie ilości ścian w graniastosłupie przy podanej liczbie jego krawędzi?
18 paź 13:12
Basia:
liczba krawędzi:
n − jedna podstawa
n − druga podstawa
n − krawędzie boczne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem 3n
ścian bocznych jest tyle ile krawędzi podstawy czyli n
plus dwie podstawy czyli n+2
18 paź 13:17
tośka: czyli jeżeli w zadaniu mam podaną liczbę krawędzi 66, to analogicznie rozwiązując:
66 − 2 = 2n

czy jak to policzyć.. w sumie spodziewałam się podobnego wzoru jak przy twierdzeniu Eulera..
18 paź 13:22
tośka:
18 paź 13:28
tośka: 24 ściany mi wyszło bo dłuższej burze myśli w mojej głowie
podzieliłam najpierw 66 : 3 = 22
jeżeli na podstawie mam 22 krawędzi to oznacza, że graniastosłup ma 22 ściany boczne + 2
podstawy = 24 ściany
tak?
18 paź 13:31
tośka: dziękuje za poświeceniu mi uwagi przy jakże banalnym zadaniu dla niektórych.. podkreślam
'niektórych'
18 paź 13:33
18 paź 16:42
18 paź 16:43