Równanie z parametrem oraz układ równań
k: Zad 1. Dla jakich wartości parametru m układ równań:
a) ma nieskończenie wiele rozwiązań?
b) nie ma rozwiązania
(nie wiem jak obydwie linijki zamknąć w jedną klamrę, więc daję dwie − są to dwa równania
zamknięte w jednej klamrze)
{ (1 − m)x − 6y = 3
{ (m + 1)x − my = −1
Zad 2. Rozwiązać układ równań
(I tu podobnie jest to układ trzech równań w jednej klamrze)
{x − 4y − 3z = 4
{2x − 3y + 5z = 2
{−3x + 5y − 2z = −5
18 paź 11:58
wredulus_pospolitus:
pytania−wskazówki
1)
a) kiedy układ ma nieskończenie wiele rozwiązań ?
b) kiedy układ (liniowy) nie ma rozwiązań ?
2)
Metoda eliminacji Gaussa −−− kojarzymy ?
"If not" ... dodaj do siebie wszystkie te równania (stronami) co powstanie ? i idziesz 'za
ciosem'.
18 paź 12:00
k: 1.ma nieskonczenie wiele rozwiazan jak W=0 i Wx=O (bo probowalam rozwiazac metoda
wyznacznikowa), a nie ma rozwiązań kiedy W=0, a Wx nie równe jest 0. chodzi mi tylko o to, że
nie wiem jak znaleźć cyfrę którą mogłabym podstawic za m.
jezeli podstawię za m po kolei: −9 w 1 rownaniu, a w drugim 3 i − 2 to wszystko jest git. Tylko
czy m musi być jedną cyfrą czy mogą to być różne?
2.Próbowałam przeciwnych wspolczynników i wychodzą mi bzdury. W jednej linii pionowej jest x,
2x i −3x wiec to "wykreśliłam", pozniej −4y + −3y + 5y daje −2y wiec to zostaje, nastepnie −3z
+ 5z − 2z tez sie "zeruje" i pozostaje mi −2y=1 czyli y= =0,5.
I nie wiem pod które równanie to podstawić. Jeśli podstawiam pod równanie pierwsze to wychodzi
mi jakaś kompletna bzdura, że 2z = 0
18 paź 12:36
wredulus:
2. Pod dwa ktore sobie wybierz ... i masz juz uklad dwoch rownan
1. Ehhh tak to jest jak sie robi jakas metoda a nie rozumie sie problemu.
Uklad ma nieskonczenie wiele rozwiazan gdy jedna z rownan przemnozone przez jakas stala rowne
jest drugiemu (zachowana jest proporcja pomiedzy wspolczynnikami przy niewiadomych jak rowniez
wyrazu wolnego).... geometrycznie −−−proste sie nachodza na siebie
Uklad nie ma rowiazan gdy te proste sa rownolegle ... nastapi to gdy zachodzi proporcja
wspolczynnikow przy niewiadomych ale nie dla wyrazow wolnych
Wlasnie teraz wyjasnilem Ci jak dziala zasada wyznacznikowa
18 paź 16:53