trójkat
gość: Trójkąt prostokatny o przyprostokątnych 12 i 16jest podobny do trójkąta o obwodzie rownym
6.Oblicz dlugości przeciwprostokątnych obu trójkatów
18 paź 11:16
wredulus_pospolitus:
z tw. pitagorasa wyznacz przeciwprostokątną
jaka jest zależność pomiędzy skalą a obwodami ?
18 paź 11:23
18 paź 11:59
18 paź 12:00
wredulus_pospolitus:
| | 4 | | 2 | |
czyli ten mniejszy trójkąt miałby boki: 2, 2 |
| , 3 |
| i obwód wtedy wynosić będzie 8  |
| | 6 | | 6 | |
18 paź 12:02
gość: nie wiem co dalej
18 paź 12:09
wredulus_pospolitus:
no to pomyśl ... jak obliczyć skalę
18 paź 12:15
18 paź 12:39
Janek191:
a
1 = 12
b
1 = 16
więc
(c
1)
2 = 12
2 + 16
2 = 144 + 256 = 400
c
1 =
√400 = 20
L
1 − obwód I trójkąta
L
1 = 12 + 16 + 20 = 48
L
2 = 6
więc
c
2 − długość przeciwprostokątnej II trójkąta ( podobnego )
| | 1 | | 20 | |
c2 = k*c1 = |
| *20 = |
| = 2,5 |
| | 8 | | 8 | |
=================================
18 paź 13:05