podzielnosc
zadanie: Iloczym mn liczb naturalnych m, n jest podzielny przez 25*33.
Czy stąd wynika, że co najmniej jedna z liczb m, n jest podzielna przez
a) 9 ;
b) 8 ;
c) 6 ;
d) 4 ?
18 paź 10:53
wredulus_pospolitus:
jest to test wielokrotnego wyboru

zastanów się.
jedna liczba ma być podzielna przez 9 = 3
2
załóżmy że tak nie będzie ... czyli jedna z liczb to będzie podzielna przez np. 2
5*3
1 ... no
to druga MUSI być przez 3
2
analogicznie pozostałe podpunkty zrób
podpowiedź: trzy odpowiedzi prawidłowe
18 paź 10:57
zadanie: a) tak
b) tak bo 23
d) tak bo 22
czyli c) nie 6=2*3 ale dlaczego przez 6 nie?
18 paź 12:13
wredulus_pospolitus:
bo jedna liczba to może być 2
5 a druga 3
3 
żadna z nich nie będzie podzielna
i 2
i 3
18 paź 12:14
zadanie: dziekuje
18 paź 12:22
zadanie: Iloczym kmn liczb naturalnych k, m, n jest podzielny przez 25*33.
Czy stąd wynika, że co najmniej jeden z iloczynów km, mn, nk jest
podzielny przez
a) 36 ;
b) 16 ;
c) 6 ;
d) 27 ?
jakie warunki musza byc tu spelnione?
18 paź 16:05
zadanie: ?
18 paź 19:14
Mila:
a) 36=22*32
tak
b)16=24, dwójek jest jest 5
po "rozłożeniu" do 3 liczb po jednej zostają dwie, które możemy dołożyć np. po jednej, zatem
będzie co najmniej jeden iloczyn podzielny przez 16.
k=2*2*..
m=2*2*...
n=2*...
c) tak
d) nie
Rozłożymy trójki tak
K=3*...
m=3*...
n=3*..
żaden iloczyn nie będzie podzielny przez 33=27
Może czegoś nie dostrzegłam?
18 paź 19:37
zadanie: dziekuje
18 paź 19:42