w trójkącie
ami: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 3cm i 4cm poprowadzono wysokość z wierzchołka
kąta prostego. Oblicz długości odcinków,na jakie podzieliła przeciwprostokątną.
18 paź 09:25
wredulus:
Krok 1 obliczasz przeciwprostokatna wyjsciowegi trojkata
Krok 2 obliczasz wysokosc poprowadzona z kata prostego
Krok 3 z tw. Pitagorasa obliczasz dlugosci tych odcinkow
Koooniec
18 paź 09:36
ami: wyszło mi c=5
18 paź 09:50
wredulus_pospolitus:
bardzo dobrze −−− w końcu jest to 'trójkąt Pitagorasa'
18 paź 10:06
ami: jak obliczyc wysokość ze wzoru na pole trójkata
18 paź 10:11
wredulus_pospolitus:
tak ... ze wzoru na pole
18 paź 10:16
ami: możesz mi pomóc jakos mi dalej nie idzie.
18 paź 10:25
wredulus_pospolitus:
wyznacz 'h'
18 paź 10:33
ami: wyszło mi h=2 u {2} {5}
18 paź 10:53
ami: 2u{2} {5}
18 paź 10:55
wredulus_pospolitus:
bez spacji pomiędzy }{ ... i duże U
no dobrze ... to teraz 'lecisz' do kroku 3
18 paź 10:58
gość: | | 2 | | 12 | | 144 | |
CZYLI;a2+b2=c2 ,a2+(2 |
| )2=32,a2=9−( |
| )2.a2=9− |
| coś nie tak w |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
odpowiedzi mam 1,8 i 3,2 gdzie bład
18 paź 11:38
wredulus_pospolitus:
i z tego pierwiastek
18 paź 11:53
gość: a= 9 dlaczego inaczej niz w książce
18 paź 12:05
Bogdan:

można bez obliczania wysokości:
x + y =
√32 + 42 = 5
18 paź 17:19
ICSP: | | 144 | | 225 | | 144 | | 81 | |
a2 = 9 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
| | 81 | | 9 | |
skoro a2 = |
| oraz a > 0 to a = |
| |
| | 25 | | 5 | |
18 paź 17:29