równania różniczkowe
zbk: samolot o masie 105 kg leci w lini prostej lód gromadzi się na ostrzach skrzydeł z szybkością
30kg/h.Jak zmieni się pęd samolotu po 1 godzinie jeśli w chwili pomiaru V=750km/h i wzrasta o
20 km/h.
Prosze o pomoc
z góry dzięki
18 paź 09:12
daras: Oblicz pęd samolotu p = mV na początku i po godzinie uwzględniając, że zwiększyła się jego
prędkość oraz masa a potem porównaj te pędu. Pytanie jest jak zmieni się, więc to Twój wybór
czy obliczysz o ile wzrósł/zmalał pęd: p2− p1, czy ile razy p2/p1, ewentualnie możesz zmianę
wyrazić w %.
powodzenia !
18 paź 11:04
zbk: dzieki za rade ale tu należy z równań różniczkowych dp/dt = ... i tu nie mam pomysłu
dane mam:
dt=1h
V=750km/h
dV=20km/h
m=105kg
dm/dt=30kg/h
18 paź 16:47
zbk: wpadłem na taki pomysł nie wiem czy dobrze dpdt=dpdm*dmdt+dpdv*dv
18 paź 17:15
zbk: i to jest zle bo jednostki sie nie zgadzają.
18 paź 17:21