Doświadczenie wieloetapowe
Goban: W urnie jest n kul, w tym 3 białe, a pozostałe czarne. Losujemy kolejno bez zwracania dwie
kule. Prawdopodobieństwo tego, że obie wylosowane kule są białe, jest równe 1/15. Ile kul
czarnych jest w urnie ?
No to mam :
3n * 2n−1 = 115
6n2−1 = 115
i co dalej? bo wychodzi n2 − 1 = 90, dziwne równanie
18 paź 01:09
Goban: Ok, już do tego doszedłem.
18 paź 01:17
Janek191:
3 − ilość kul białych
n − 3 − ilość kul czarnych
| | | | n ! | | (n −1)*n | |
I Ω I = | = |
| = |
| |
| | | 2*( n − 2) ! | | 2 | |
więc
| | 3 | | 6 | | 1 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| ⇒ ( n −1)*n = 6*15 = 90 = 9*10 |
| | (n−1)*n2 | | ( n −1)*n | | 15 | |
n = 10
10 − 3 = 7
Odp. W urnie jest 7 kul czarnych.
===========================
18 paź 13:58