indukcja matematyczna
t: Indukcja matematyczna
Korzystajac z zasady indukcji udowodnic, ze dla dowolnej liczby naturalnej n liczba 5n+1+
2 · 3n + 1 jest podzielna przez 8
Skorzystam z własności liczb, jeśli iloraz m/n dla m,n ∊ Z dają resztę równą 0 to m jest
podzielne przez n.
1. Baza indukcyjna
(52 + 2*3 + 1)/8 = 32/8 = 4
2. Krok indukcyjny (tutaj potrzebuje pomocy)
Weźmy dowolną n ∊N i załóżmy, że 5n+1+2 · 3n + 1/8 ∊ Z jest prawdziwe.
Liczbę 5n+2 + 2 · 3n+1 +1 można wyrazić w postaci 125k + 2*9k + 1 = CO DALEJ? Myślałem
nad tym długo ale nie wiem
18 paź 00:02
wredulus_pospolitus:
a w życiu
od kiedy 5n+2 = 125n ?
18 paź 00:11
Basia:
Tw. 5n+1 + 2*3n + 1 = 8*k k∊C
krok 1
n = 1
L = 52+2*31+1 = 25+6+1 = 32 = 8*4
krok 2
Zi: 5n+1 + 2*3n + 1 = 8*k k∊C
Ti: 5n+2 + 2*3n+1 + 1 = 8*m m∊C
dowód:
5n+2 + 2*3n+1 + 1 =
5n+2 + 2*3*3n + 1 =
5n+2 + 3*(8k − 5n+1 − 1)+1 =
5*5n+1 + 3*8k − 3*5n+1 − 3+1 =
2*5n+1 − 2 + 3*8k =
2(5n+1 − 1) + 3*8k
i teraz wypadałoby udowodnić, że 5n+1 − 1 jest podzielne przez 4
krok 1
n = 1
52−1 = 24 = 4*6
krok 2
Zi: 5n+1 − 1 = 4k
Ti: 5n+2 − 1 = 4l
dowód:
5n+2 −1 = 5*5n+1 − 1 = 5(4k+1) − 1 = 20k + 5 − 1 = 20k +4 = 4(5k+1) = 4*l
udowodnione
wracamy do poprzedniego
2(5n+1 − 1) + 3*8k = 2*4l + 3*8k = 8l + 3*8k = 8(l+3k) = 8m
c.b.d.u.
elegancko będzie jeżeli najpierw udowodnisz lemat
5n+1 − 1 = 4k
a potem już "ciurkiem" przeprowadzisz pierwszy dowód indukcyjny
18 paź 00:17