Równanie wielomianowe
Ciska: 1.15 strona 7 zbiór zadań Andrzeja Kiełbasy
c) 3x3+x2+4x−4=0.
Mam problem ze znalezieniem pierwiastka.
Odpowiedź to x=2/3
17 paź 23:42
Basia:
dzielniki 4: ±1; ±2; ±4
dzielniki 3: ±1; ±3
możliwe pierwiastki: ±1; ±13; ±2; ±23; ±4; ±43
twierdzenie Bezout
i sprawdzamy niestety
innej drogi raczej nie ma
17 paź 23:48
17 paź 23:53
Mila:
3x
3+x
2+4x−4=0.
szukasz pierwiastka wśród dzielników:
| | 1 | | −1 | | 2 | | −2 | | 4 | | 4 | |
{1,−1,2,−2,4,−4, |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Niezbyt to przyjemne, ale lepsze niż wzory Cardano.
17 paź 23:57
Ciska: Dziękuje bardzo, przeliczylam wszystko drugi raz i znalazłam swój błąd

dzięki za pomoc
18 paź 00:16