.
Piotr 10: | | 2*4√64 | |
Zapisz liczbę a= |
| w postaci potęgi o wymiernym wykładniku. |
| | √2√2√2 | |
Na początku w mianowniku pierwiastek tyczy się całego wyrażenia. Później drugi pierwiastek to
są druga i trzecia dwójka. A trzeci pierwiastek to trzeci dwójka
17 paź 23:24
Piotr 10: | | 3 | |
Wyszło mi, że 20,375 0,375= |
| |
| | 8 | |
17 paź 23:24
Saizou : | | 2*4√26 | |
a= |
| = |
| | (2(2(2)1/2)1/2)1/2 | |
| 210/4 | |
| =210/4−7/8=213/8 |
| 27/8 | |
17 paź 23:30
Piotr 10: Kurde...
2
2,5 : 2
7/8=2
10/8 : 2
7/8 ale błąd zrobiłem, wspólny mianownik . Dzięki
17 paź 23:34
Saizou : proszę, błędy rachunkowe, najgorsze jakie się zdarzają
17 paź 23:36
Mila:
Mianownik możesz tak obliczyc:
√2√2√2=x /2
2*√2√2=x2 /2
4*2√2=x4 ⇔8√2=x4 /2
64*2=x8
27=x8 teraz /18
x=278 to jest mianownik
17 paź 23:44