3 sin^{2} x +1=2(1+0,25sin^{2}2x
aparatka: Rozwiąż równanie :
3sin
2 x +1=2(1+0,25sin
22x)
Proszę o rozwiązanie tego równania bo jakoś nie mogę nic wymyślić
17 paź 23:19
ICSP: 3sin
2x + 1 = 2 + 2sin
2xcos
2x
3sin
2x − 2sin
2xcos
2x − 1 = 0
3sin
2x − 2sin
2x(1 − sin
2x) − 1 = 0
Podstawiam t = sin
2x gdzie t ∊ [0 ; 1]
i mam :
3t + 2t(1−t) − 1 = 0
Dostaniesz z tego równanie kwadratowe. Do samodzielnego rozwiązania
17 paź 23:21
aparatka: aha dzieki wielkie

jednak nie takie to trudne
17 paź 23:24
ICSP: 3t
− 2t(1−t)− 1 = 0
Coś mi własnie nie pasowało

Wystarczy na dziś. Dobranoc
17 paź 23:29