Wektory
Kika: Dane są wektory: A=(5, −2, 7), B=(2, −4, −1) i C=(2, 8, −3).
Sprawdź czy to jest równe. Nad znakiem "=" powinien być znak zapytania. x oznacza mnożenie
wektorowe, a * oznacza mnożenie skalarne.
Ax(BxC) = B(A*C) − C(A*B)
17 paź 23:17
Basia: ani jednego wektora tu nie widać
taki zapis A=(5;−2,7) opisuje punkt i jego współrzędne
wektor i jego współrzędne opisuje się tak: a→=[5;−2;7]
poza tym jakie działanie jest między b→ i (a→◯c→)
oraz między c→ i (a→◯b→) ?
17 paź 23:23
Kika: Tak, tak, to wektory, po prostu źle oznaczyłam.
W obu przypadkach pomiędzy jest *, zwykłe mnożenie skalarne.
17 paź 23:27
Basia:
policz najpierw b→xc→
wiesz jak to się robi ?
17 paź 23:28
Kika: Nie mam zielonego pojęcia, dlatego proszę o pomoc.
17 paź 23:32
Basia:
i j k
2 −4 −1
2 8 −3
i*(−4)*(−3) + j*(−1)*2 + k*2*8 − [ k*(−4)*2 +i*(−1)*8 + j*2*(−3) ] =
12i − 2j + 16k + 8k + 8i + 6j =
20i + 4j + 24k
b→x c→ = [20; 4; 24]
teraz tak samo liczysz a→ x (b→ x c→)
i j k
5 −2 7
20 4 24
i*(−2)*24 + j*7*20 + k*5*4 − [ k*(−2)*20 + i*7*4 + j*5*24] =
−48i + 140j + 20k + 40k − 28i − 120j =
−76i + 20j + 60 k
a→ x (b→ x c→) = [−76; 20; 60]
o ile się gdzieś nie pomyliłam; sprawdzaj
iloczyny skalarne i mnożenie wektora przez liczbę (bo iloczyn skalarny jest liczbą)
to już chyba łatwe
17 paź 23:45
Kika: Aaa wyznaczniki macierzy...
Dziękuję bardzo za pomoc!
17 paź 23:49