funkcja kwadratowa
karola: Witam , potzrebuje pomocy w rozwiazaniu funkcji kwadratowej f(x)= 1x2 − 2x+1 to jest postac
ogólna i przkształcic ja abym mogła narysowac parabole?
17 paź 23:05
Basia:
Δ = b
2−4ac
f(x) = a(x−p)
2+q
powyliczaj i podstaw do ostatniego wzoru
17 paź 23:07
Basia: skoro nie znasz wzorów skróconego mnożenia, miałam napisać na początku
17 paź 23:08
karola: dziekuje Basiu
17 paź 23:14
Basia: a tak nawiasem mówiąc przecież wiadomo, że
x2 − 2x +1 = (x−1)2
17 paź 23:15
karola: czyli p=1, q=0
17 paź 23:22